Hoppa till sidans innehåll

Löparäventyr med Hans Turtola!

07 NOV 2017 22:58
Den som följer NIS Hans Turtola på Instagram har kunnat se att säsongen 2017 bjudit på både tuff träning och äventyrliga tävlingar lite varstans. Här summerar Hans några av sina lopp under säsongen, som avslutades med en riktig hjältemålgång..!
  • Uppdaterad: 08 NOV 2017 20:44

Prispallen i BAMM 2017
Lag Höjdmeter med Hans Turtola och Mikael Stenkvist kom på tredje plats i årets upplaga av BAMM.


"Mora trail var en oerhört fin, tung tävling. Kuperad hela tiden och få ställen att ta igen sig på. Beklagade mig flera gånger under loppet att jag sprang utan pulsband då jag tvivlar på att snittpulsen någonsin varit så hög på ett lopp. Enkel tävling, ingen prestige och stort startfält med en vägg till uppförsbacke efter 6km. 

Bamm var ett av årets stora mål och började känna att en form fanns inför loppet. Parlopp brukar kräva god kännedom om varandras starka och svaga sidor. Så även denna gång och även om vi (Hans sprang tillsammans med Mikael Stenkvist i laget Höjdmeter, red:s anm.) aldrig tävlat ihop förut hade vi en rätt bra tur på fjället. Orienteringen stämde bra, han var stark uppför (och fick äran och slita upp mig med rep), jag var stark nedför och vi höll en bra snittfart efter en svag start. Lite otur i något vägval men inget som (turligt nog) hade någon betydelse för resultatet. Intressant jaktstart dag 2 med ett flertal lag inom 10 minuter. Bra sporre för tävlingsinstinkten, speciellt då vi lyckades hålla ihop orientering, löpning och samspel trots hetsen. 

Sista två loppen för året (Sävastloppet och låktalöpet) var de första lopp för året där formen verkligen fanns där. Kunde springa på känsla och taktik samt vara trygg i att orken fanns där. Sista loppet (låkta) är en oerhört fin tävling som går över fina områden. Verkligen ett lopp man ska prova på, tyvärr är det nästintill obefintlig pr av loppet. I år körde man 2-dagarstävling med backrace dag 1 och 15 km bergslopp dag 2. Plockade där in på ledaren dag 2 och tänkte att nu är det full fart in som gäller för att ta över ledningen i sammanlagda tävlingen. Tyvärr trampade jag i jakten ner ena benet i en myr 5 km från mål och sträckte sönder baksida knä vilket nästan medgav helikoptertransport ner men fick benet lindat och låna ett par stavar så det blev en målgång trots allt. Allt verkar turligt nog helt och läkningen går framåt. Kan springa lite lätt men är fortfarande svullen och har smärtor vid vridningar av knäet (14/10, red:s anm.). Men strax tillbaka och ser med glädje fram emot en vinter med mycket löpning och enbart rikta in mig på att prestera och ha roligt på löptävlingar framöver. Något som inte blivit senaste 10 åren då löp- och skidtävlingar gått i nonstop."

Läs mer om loppen via följande länkar:

Mora Trail

BAMM

Sävastloppet

 

Följ gärna Hans på Instagram!

Skribent: Sammanställt av Sigrid Josefsson

Postadress:
Nilivaara IS - Friidrott
Göte Josefsson, Lasarettsgatan 59 B
98234 Gällivare

Kontakt:
Tel: 097015334
E-post: goethe.josef@gmail.c...

Se all info