I den lilla staden Iten, som ligger cirka 30 kilometer från Eldoret, finns ett flertal löparcamper. Många av Kenyas bästa löpare tränar i dessa två städer, och regionen nordväst om Nairobi är själva hjärtat i den kenyanska löpningen.
Springer för att tjäna pengar
På de olika camperna tränar hundratals kenyanska löpare varje dag för att försöka slå sig fram bland de bästa kenyanerna och därmed de bästa i världen. Drivkraften är att tjäna pengar till sig själv och till sin släkt, då arbetslösheten i landet är mycket hög.
Höghöjdsläger med Mustafa Muhammed
NIS-löparen Matti Linna var i Kenya och tränade i tre veckor under januari förra året och vid samma tid i år åkte han dit igen, den här gången i fyra veckor.
– Jag gillar att resa och har kommit fram till att det är skönt att ta semester när det är som kallast och mörkast hemma.
Att det har blivit Kenya de senaste åren beror på att jag såg en annons om att Mustafa Mohamed anordnade träningsläger där, säger Matti.
Ekologisk mat
Boendet på löparcamperna varierar från västerländsk till afrikansk stil. Standarden är god, med både varmvattendusch och wc. Vissa camper erbjuder gym och pool, andra en fantastisk utsikt. På menyerna finns både kenyanska specialiteter och västerländska alternativ. HATCH (High Altitude Training Centre), som drivs av fyrfaldiga världsmästarinnan Lornah Kiplagat, stoltserar med egenproducerad ekologisk mat. Det var också där som Matti bodde under sina två vistelser.
– Keiro View (en annan camp) ligger en kilometer därifrån och man brukar gå dit och äta då och då för omväxlingens skull, plus att de har glass. :)

Iten - ett riktigt löparmecka
Träningsprogrammet är tufft. Dubbla pass alla dagar utom söndag som är vilodag. Distanspass på 1-1,5 timme varvas med olika intervallpass och långpass i hög fart. Den totala träningsmängden ligger på mellan 175 och 200 kilometer i veckan.
– Det är otroligt motiverande att vara i Iten med miljön och alla löpare som finns där, det går inte att beskriva - det är ett riktigt löparmecka. Värmen är inget problem utan det som är tungt är den höga höjden och att det är väldigt kuperad terräng. Träningsmängden är ungefär som de bästa veckorna man klarar av hemma.
– Innan jag var där kände jag inte till särskilt mycket om Kenya, annat än att det hade varit ett inbördeskrig där för några år sedan. Nu har jag lite mer kunskap och kännedom om landet och människorna. Jag åker absolut dit igen nästa år om kroppen är hel. Tjusningen med maratonlöpningen för mig är vägen till målet, det vill säga träningen. Jag har inte satt upp några mål med tider och så utan tar det som det kommer. Det känns som att det är träningen som är det viktiga just nu.

Matti Linna
Ålder: 41 år
Bor: Malmberget
Jobbar: Studerat till civilingenjör i Luleå och jobbar i
Boliden Mineral sedan 1998.
Antal genomförda maratonlopp: 18
Personbästa: Maraton 2:37:36 (Milano 2007)
Halvmaraton 1:14:45 (Vännäs 2008)
10 km 33:35 (Kalasmilen 2009)