Hoppa till sidans innehåll

Niliterrängen & Lapplands Långlopp


Resultat från 2019 års tävling hittar du här!

----------------------------------------------------------------------------------------- 

Tack för i år!
Resultat från Niliterrängen 2018 hittar du här!

........................................................................................

Välkommen till Nilivaara lördag 16 juni 2018:
37:e Niliterrängen & Lapplands Långlopp! - Inbjudan finns här!

----------------------------------------------------------

Tack för en fin löpardag!
131 deltagare fullföljde någon av sträckorna i Niliterrängen & Lapplands Långlopp, 2017-06-17. Bra jobbat allihopa! Resultatlistan hittar du här.

-------------------------------------
Resultatlista Niliterrängen och Lapplands Långlopp, 2016-06-18

Tack alla som firade 35 år med oss!

-------------------------------------

35 år av kvalitet!
Året var 1982. Runt 50 löpare deltog i den första upplagan av Niliterrängen i Nilivaaras skogar. Folkfesten på idrottsplatsen Nilivallen var ett faktum och löpartävlingen fick omgående en stående plats i den norrbottniska tävlingskalendern! Mycket har hänt på 35 år, många banrekord har slagits och medaljer har delats ut. Deltagare från såväl Norrbotten som Stockholm och Tyskland har förärat arrangemanget med  sitt deltagande. Sedan sex år tillbaka har Niliterrängens klassiska sträckor dessutom fått sällskap av härliga Lapplands Långlopp, 30 km på en lättlöpt, varierad envarvsbana som lockat såväl motionärer som elit att testa sin uthållighet.
Förändring och utveckling till trots, efter mer än trettio år är vår grundtanke alltjämt densamma: Härlig terränglöpning för alla, med det lilla extra i form av ett fint prisbord och en gemytlig stämning! 

Förhoppningsvis blir 2016 året då vi når drömgränsen 200 deltagare?!

Varmt välkommen till Nilivaara lördagen den 18 juni för en riktigt härlig löpardag!
----------------------------

TRAIL FÖR FINSMAKAREN

Tävling  -  Motion  -  Utmaning  -  Njutning

Niliterrängen och Lapplands Långlopp 2015-06-13
  
Bildkavalkad 2015!

Nummerlappar i väntan på löpare

Nummerlappar i väntan på löpare.     Foto: Joakim Magnusson, NIS

Nu finns bilder ute från årets Niliterrängen & Lapplands Långlopp. I år togs bilderna av vår löpande fotograf Joakim Magnusson. Titta och njut! Bilder 2015 hittar du här.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Högklassigt firande i Niliterrängen 2015!
I april fyllde Nilivaara IS 70 år! Då blev det varken tårta eller champagne. Firandet fick vänta till lördagen den 13 juni då den 34:e upplagan av Niliterrängen och Lapplands Långlopp arrangerades – och då bjöds det på en kaka med många russin i.

För femte året i rad lockade den anrika terrängtävlingen över 130 deltagare. I år var det 143 löpare som antog utmaningen och fullföljde någon av de många och varierande sträckor som stod till buds. Ända sedan starten har Niliterrängen varit en kär tradition för löpare från när (Vettasjärvi) och fjärran (Alaska). Årets upplaga var inget undantag.
Sedan 2011 har arrangörsföreningen Nilivaara IS utökat repertoaren med ett 30-kilometerslopp i vackert och omväxlande norrländskt skogslandskap. Lapplands Långlopp har blivit en succé, och i år deltog inte mindre än 34 löpare i den tyngsta klassen – varav 13 damer!
 Intresset ökar för varje år, konstaterar klubbens ordförande, tillika
tävlingsgeneralen Göte Josefsson.

Johanna Nilsson satte nytt banrekord!

I damklassen segrade Morjärvs Johanna Nilsson överlägset. Hennes 2,12,57 var banrekord med råge. Johanna hade också det gamla rekordet, från 2014.
Mycket bra på en så tuff bana, konstaterar Göte Josefsson.

Edvin Murto vann herrarnas 30 km.
Även herrsegraren på 30 kilometer imponerade stort. Junioren Edvin Murto från OK Sarven i Gällivare avverkade de 30 kilometrarna på 2,04,23.

Fem Murtos överst på pallen!
Familjen Murto hade överhuvudtaget en bra dag i Nilivaara. Edvins tre yngre bröder deltog också i Niliterrängen 2015, och samtliga fick ställa sig överst på pallen i sina respektive klasser: Henri (1,5 kilometer för pojkar 11-12 år), Eelis (3 kilometer för pojkar 13-14 år) och Anton (3 kilometer för pojkar 15-16 år). Mamma Anneli Murto passade dessutom på att vinna damernas millopp på finfina 47,15. Fem starter, fem segrar. Starkt jobbat!

Klassen där alla vann – inte minst Elis och Wilma

Fart och fläkt i 800-metersloppet!

De yngsta löparna, från 0 till 8 år, springer 800 meter. Det är en klass där glädjen och entusiasmen alltid är mycket påtaglig, och där alla är vinnare. Lite extra lyfter vi på hatten för Åkersbergas Elis Lantto och Team Skigos Wilma Majbäck som var först över mållinjen. Elis berättade efter loppet att hans taktik varit att gå ut hårt och sedan öka om någon närmade sig bakifrån. En taktik som ju uppenbarligen gick hem. Ett tips att ta till sig för oss andra!

Närmast en hemmaseger i ungdomsklasserna var Evelina
Engman som bara var en sekund efter Julia Fridesjö från Morjärv på 1,5 kilometer för flickor 11-12 år.

Vi gratulerar också de övriga ettorna: Lina Lantto från Gällivare SK (1,5 kilometer för flickor 9-10 år), Axel Sandin-Pellikka (1,5 kilometer för pojkar 9-10 år), Alva Hansson från Gällivare SK (3 kilometer för flickor 13-14 år) och Märtha Lindmark, tävlandes för IFK Kiruna (5 kilometer för flickor 17-18 år).

Ny medlem säkrade
hemmaseger
På fem kilometer, i elitklassen, fick hemmaklubben NIS ställa sig överst på pallen genom den alldeles färska klubbmedlemmen Ludvig Nilenstrand.
Damernas femma vanns av Gällivares Gro Willerslev, som i sin första start i Niliterrängen segrade med en dryg halvminut tillgodo.

På herrarnas tio kilometer fick vi se ett nytt imponerande banrekord av Niklas Niska från Liviöjärvi IF. Han avverkade den tuffa milbanan på 35,06. Tvåan Mikael Norberg, från SK Gränsen, var distanserad med nästan två minuter. Ren uppvisning!

Exotiska inslag

Löparbesök från Tyskland!

I år förgylldes Niliterrängen dessutom av en möhippa, tyske ultralöparen Nikolaus Oberle, tävlandes för klubben
AAC Fairbanks Alaska, som deltog för tredje gången – och triatleten Sofie Lantto med rötter i Gällivare.
Efter loppet summerade Lantto sina tankar på bloggen Lanttolife.se. Där konstaterade hon att Niliterrängen förutom sitt dignande prisbord, ”retronummerlappar” och gemytliga stämning har en mycket stark fördel gentemot vissa andra lopp:
Som Lidingöloppet, fast utan trängsel, i riktig norrlandsskog.
Någonting som vi alla kan skriva under på!
Så blev Niliterrängen återigen en riktigt fin och lyckad tävling med finfina prestationer, skapligt väder och inte minst: PRO:s hemrullade köttbullar!

Väl mött till 35-årsjubiléet 2016!

Ps!
Ett stort välförtjänt GRATTIS säger vi till Egon Åkemalm, Nilivaara IS och Ronny Strande, Vettasjärvi IF, som fullföljde Niliterrängen för 34:e gången!

Text och bild: Joakim Magnusson, Nilivaara IS

-----------------------------------------------------------
Låt dig inspireras!
Vår duktiga fotograf Oskar Enback Junkka var i farten under 2013 års upplaga av Niliterrängen och Lapplands Långlopp. Kika in på vår Facebooksida och låt dig inspireras inför årets tävling - lördag 13 juni!

Se Oskars bilder här!
 
-----------------------------------------------------------------------

Niliterrängen&Lapplands Långlopp 2014 - Löpglädje och tysklandsbesök!

Det blev ett mycket lyckat arrangemang lördagen den 14 juni, vädergudarna var på vår sida och uppslutningen var god. Totalt deltog och genomförde 130 löpare någon av sträckorna. Här följer några nedslag!


Johanna Nilsson  Hans Turtola
Segrade i dam- respektive herrklassen i Lapplands Långlopp 30 km gjorde Johanna Nilsson, Morjärvs SK, 2.14.15, som var nytt banrekord, och Hans Turtola, Nilivaara IS, 2.01.16.

Nikolaus Oberle 
 
För andra året i rad deltog Nikolaus Oberle från Tyskland, tävlande för AAC Fairbanks Alaska. Denne man är 74 år och har sprungit lopp i såväl Dolomiterna som Saharaöknen. Han sprang de 30 kilometrarna på 3.57.30, vi är imponerade och mycket glada att han ville ta en husbilstur från Tyskland och vara med och springa i Nilivaara i år igen. Ju större spridning bland löparna desto roligare!

Ytterligare ett banrekord sattes i år. Det var Maja Majbäck som med imponerande tiden 21.10 sprang in som totalsegrare bland såväl herrar som damer på den kuperade femkilometersbanan! Vi lyfter på hatten och gratulerar!

Marcus Åkemalm tog klubbens andra hemmaseger i årets arrangemang på herrarnas 5 km med tiden 21.48.

Start 800 m.  I mål!

Många löpglada barn och ungdomar sprang de kortare sträckorna och kämpade på ända över mållinjen!

De hemrullade köttbullarna (tack PRO Nilivaara!) var mycket uppskattade och efter löpningen var det sedvanlig prisutdelning som belöning för dagens prestationer!
 
Stort tack för i år och välkomna igen nästa år! :-)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Niliterrängen & Lapplands Långlopp

Har du inte bestämt dig för vilken sträcka du ska springa i år? Nu har vi lagt upp beskrivningar av samtliga banor här på sidan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nytt fantastiskt deltagarrekord!
 
Till vår stora glädje slog vi deltagarrekord för tredje året i rad. Vi förstod att det var något stort på gång redan när de första anmälningarna till Niliterrängen 2013 började rulla in under slutet av 2012, rekordtidigt. Lördagen den 15 juni sprang 160 löpare, från Norrbotten, Stockholm och till och med Tyskland i Nilivaaraskogarna. Här är äntligen tävlingsberättelsen från Niliterrängen och Lapplands Långlopp 2013!
Goda köttbullar, omtänksamma funktionärer och ett gediget prisbord. Lovorden var många när vi summerade arrangemanget. Det kanske mest talande omdömet var 30-kilometerslöparen som hade ett förändringsförslag - ändra ingenting. Men vi ska ta det från början, första start gick klockan 11.
 
37 av 37 i mål
37 löpare var anmälda till Lapplands Långlopp, 30 kilometer. Snabbast på damsidan var Anna Eriksson, IFK Kiruna, på tiden 2.28.49, närmast före Linda-Marie Lantto, Ullatti IF och Eva Haverskog från Abisko. Daniel Sonntag, Laponia fysioterapi, 2.01.20, var snabbaste herre. Kanske blir det ett försök mot den magiska tvåtimmarsgränsen nästa år? Tvåa var David Forsman, Överkalix IF och trea Mathias Vainionpää, Lulekamraterna.
Samtliga startande, 12 damer och 25 herrar tog sig i mål, glädjande och starkt jobbat! Bland hemmalöparna blev Hans Turtola femma på 2.06.23, Patrik Nilsson femtonde man, 2.33.05 och Egon Åkemalm, som deltagit i Niliterrängen samtliga 32 år (!), sextonde man på 2.41.34. Vi lyfter på hatten! Stina Åkemalm höll fanan högt i damklassen och sprang i mål som sexa på 2.56.16.

Många löpglada barn och ungdomar
När 30-kilometerslöparna gett sig iväg var det start på löpande band för deltagarna på 800 m, 1,5 och 3 km. Först i mål i årets Niliterrängen var Johannes Persson, Nattavaraby SK, dock endast sex sekunder före hemmalöparen Lina Lantto på de 800 metrarna. På 3 km syntes bland annat bröderna Anton och Edvin Murto från OK Sarven, som tog hem såväl klassen pojkar 13-14 som pojkar 15-16 år.

Nytt banrekord och revansch för Niska
Efter fjolårets andraplats, endast två sekunder efter Mikael Norberg, fick Niklas Niska i år revansch på herrarnas 10 km. Han vann inte bara med en marginal på nästan fyra minuter utan slog även Norbergs banrekord från 2012 med 1.17 minuter! Stark prestation i den tunga terrängen. På damsidan vann Sofie Eriksson, Västerås på tiden 48.20, före Annelie Murto, som även hon tog sig in under 50 minuter med god marginal, 49.09.
 
Hemmasegrar och stora motionsklasser
Hemmasegrar blev det några stycken i år. Bland annat Marcus Åkemalm som vann herrarnas elitklass, 5 km, på fina 21.26. På damsidan var Linda-Marie Tillstam, Jukkasjärvi IF, snabbast på 24.11. Även i motionsklasserna, som drog ett stort antal löpare, sprangs det med pigga ben. NIS egen Susanne Engman var först i mål i damklassen över de fem kilometrarna och Magnus Mattiasson, GKFF, var snabbaste herre.
 
Deltagarrekord och annat gott och blandat
180 föranmälda och 162 löpare som kom till start och fullföljde någon av sträckorna! Vi sträcker på oss och är stolta över deltagarrekordet, 25 deltagare fler än förra året! En deltagare som tävlade för Alaska Fairbanks, ett stort gäng triathleter från Stockholmstrakten, och förstås löpare från Nilivaara, Gällivare och hela Norrbotten slöt upp. Vi märker att arrangemanget är uppskattat och att det goda ryktet sprider sig.
 
Stort tack till alla deltagare, publik, funktionärer och sponsorer. Välkomna igen nästa år. Då siktar vi mot 200 deltagare!
 
 
Sol, löparglädje och rekord i Niliterrängen 2012
Niliterrängen 2012
Niliterrängen slog sitt ett år gamla deltagarrekord när den 31:a upplagan av tävlingen avgjordes den 16 juni. I strålande sommarväder lockades 135 löpare till Nilivaara för att springa någon av de sex olika sträckor som stod till buds, från 800 meter för de allra yngsta till 30 kilometer för de som kände för ett långpass. Dagen bjöd på många fina prestationer, bland annat två banrekord.
Solsken, löparglädje och ännu ett nytt deltagarrekord, fyra löpare fler än i fjol, bidrog till att göra Niliterrängen till en trevlig och mycket lyckad löparfest.
̶  Målet var i första hand att få lika många deltagare som vi hade förra året. Det är fantastiskt roligt att vi lyckades locka fler löpare i år igen, säger tävlingsledare Göte Josefsson.

Succé med långlopp
Förra årets nykomling bland sträckorna, Lapplands Långlopp 30 kilometer, blev mycket uppskattad. Därför återkom denna utmaning i år och lockade även denna gång många deltagare. Loppet, som består av en envarvsbana med omväxlande löpning på skogsstigar, grusvägar och asfalt, är något av ett unikum i Norrbotten och något som vi hoppas ska få Niliterrängen att växa ännu mer nästa år. Löpning är hett och många är de löpare landet runt som gärna springer långt och länge.
 
Nya banrekord
Segrade på 30 kilometer gjorde Östersundsbördige Jonatan Thoresson, Brandkårens IF, på fina 1,53,39. Nytt banrekord och dryga tio minuter före Lulekamraternas Mathias Vainionpää.
Bland damerna var Lotta Hedström, LKAB Fritid, snabbast. Hon avverkade de tre milen på 2,23,59 och hade även hon god segermarginal till tvåan, Elin Zingmark, Pajala IF.
Dagen bjöd på strålande solsken och många fina insatser även på de kortare sträckorna. I herrarnas 10 kilometer fick Mikael Norberg, SK Gränsen, hårt motstånd över de två femkilometersvarven genom Niklas Niska från Liviöjärvi, som pressade fram ett nytt banrekord. Norberg vann på 36,48, enbart två sekunder före Niska.
 
Mycket folk från norr och söder
Glädjande var att inte mindre än 27 pojkar och flickor i åldern 0 till 8 år dök upp för att springa den kortaste sträckan 800 meter. Glädjen och energin bland de yngsta löparna gick inte att ta miste på, och ännu mer glädjande var kanske att alla fick pris.
Ett stort antal Norrbottensklubbar och dessutom även några mer sydligare föreningar, bland annat Finspångs AIK och Hudiksvallsklubben Strands IF, fanns representerade i årets tävling. Förhoppningen är att terränglöparvågen ska sprida sig ytterligare och locka löpare från hela landet till Nilivaara även nästa år.
 
 
Tack alla ni som deltog och gjorde årets tävling till en riktigt härlig löparfest. Välkomna tillbaka nästa år!
  
  
Seger-Hasse
Deltagarrekord i Niliterrängen 2011!

I strålande solsken avgjordes den 30:e upplagan av Niliterrängen lördagen den 18 juni. Premiärsegrare på 30 kilometer i Nilivaaraloppet blev Lina Lantto och Hans Turtola. Totalt 131 löpare sprang någon av alla sträckor mellan 800 meter och 30 kilometer. Efter tävlingen serverades köttbullar och potatis i klubbstugan hos de glada mattanterna. Där fanns också tid att diskutera och analysera dagens lopp. Alla deltagare fick pris från det generösa prisbordet. Som kronan på verket lottades en cykel ut bland alla löpare. Egon Åkemalm och Ronny Strande har sprungit alla de 30 upplagorna av Niliterrängen och belönades med varsin ljusstake i Jokkmokkstenn och presentkort på massage, välförtjänt! 
 
RESULTAT och BILDER finns ute nu!
 
 
 
Uppdaterad: 27 MAR 2018 22:21 Skribent: Nilivaara IS

Postadress:
Nilivaara IS - Friidrott
Göte Josefsson, Lasarettsgatan 59 B
98234 Gällivare

Kontakt:
Tel: 0702098598
E-post: goethe.josef@gmail.c...

Se all info