Hoppa till sidans innehåll

Banbeskrivningar


Banbeskrivningar
Foto: NIS


Samtliga sträckor har start och mål på Nilivallens fotbollsplan!

 

Lapplands Långlopp 30 km

Lapplands Långlopp är 30 km på en envarvsbana i varierande norrländskt skogslandskap. Det är ingen obanad terräng och ingen myrlöpning. Större delen, 19000 meter, utgörs av naturstigar. 8600 meter löps på skogsbilvägar. Två korta sträckor (700 och 1700 meter) går på asfalt. Allt för att få ihop ett helt och omväxlande varv. En del kortare sträckor är fast gräsunderlag. Det finns några slakmotor och några kraftigare stigningar, men inga branter. Banan kan sägas ha en löpvänlig profil. Sammantaget utgör Lapplands Långlopp en rejäl utmaning men är samtidigt en fin naturupplevelse för både elitlöpare och motionärer. Längs banan finns åtta bemannade kontroller med vatten och sportdryck, efter ungefär var 3,5:e km.


800 m

Åttahundrametersbanan går över gräs- och jordplanen, mot fritidsområdet där den rundar minigolfbanan. Därefter löper man på gräsvallen ovanför jordplanen. När man kommer ner från vallen springer man mot landsvägen, svänger och rundar gräsplanen utanför staketet. Mot mål spurtar man innanför staketet. Underlaget är grus och gräs. Banan är skyltad med 800m-pilar samt röda och gula koner.


1,5 km och 3 km

1,5km-banan passerar först över fritidsområdet och är markerad med 1,5km-skyltar/pilar samt med blåa snitslar. Den går därefter huvudsakligen på skogsstigar. Banan har ett par lättare stigningar och en kort brant uppförsbacke, men är i övrigt relativt flack och lättlöpt. Målgången är runt gräsplanen på utsidan av staketet. På upploppet mot mål spurtar man innanför staketet. De som ska tävla på 3 km springer 1,5:an två varv.

5 km och 10 km

5km-banan går huvudsakligen på skogsstigar. Några kortare partier är fast gräsunderlag. Banan är kuperad och tuff med omväxlande flacka partier, små och stora, kraftigare och lite mildare stigningar. Ungefär en kilometer före mål finns en lång och seg backe där konditionen verkligen kan sättas på prov. Banan är markerad med 5km-skyltar/pilar och rödvita snitslar. De som ska tävla på 10 km springer 5:an två varv.


Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:35
Skribent: Göte Josefsson

Postadress:
Nilivaara IS - Friidrott
Göte Josefsson, Lasarettsgatan 59 B
98234 Gällivare

Kontakt:
Tel: 0970-15334
E-post: This is a mailto link

Se all info