Nyheter

Vi springer på – lopprapporter 2024!

Löparåret 2024 flyter fram! Våra blåvita löpare har varit aktiva i lopp över hela landet och med en mängd fina prestationer! Äntligen kommer här några rapporter från säsongen.

I söder inleddes tävlingssäsongen med Björneborgsvarvet den 20 april, där Joakim Magnusson sprang 8 km på tiden 38.42. Även på minivarvet över 900 m i Björneborgs fina elljusspår fanns blåvitt deltagande. Heja heja!

Löpare innan Varvetmilen.

Tävlandet fortsatte helgen därpå med stadslopp på 5 km i Kumla där Joakim Magnusson sprang in på 23.06 och en 37:eplats. Även i miniloppet över 500 m fanns blåvitt deltagande med pigga ben!

Dagen efter sprang Sigrid Josefsson in som 10:e dam på Varvetmilen i Örebro, på tiden 43.43.51. En stabil säsongsöppning, hälsar Värmlandsgänget i Närke.

På Valborgsmässoafton genomfördes den första upplagan av KAU-släppet med 5 kuperade km runtom Karlstads universitet. Runt 100 deltagare, studenter och anställda vid universitetet. Sigrid Josefsson var första dam i mål på tiden 20.51.

Nummerlappsutdelning inför KAU-släppet.

Från söder till norr och klassikern Luleå Stadsmara som avgjordes i slutet av maj. Christer Edlund sprang där halvmaran på 1.34.48 och Linus Enback sprang milen på 44.23.

Daniel Larsson sprang sedan Stockholm Marathon första helgen i juni, och tog sig där in på 3.22.50.

Daniel Larsson gör tummen upp.

Vidare till 6 juni-loppet i Vittangi där Hans Turtola sprang 15 km på 1.04.53, vilket räckte till en 6:e-plats. Två jämna varv och avslappnad löpning med glädje, rapporterade Hans via sociala medier.

Vi springer på, och återkommer med fler rapporter från sommarens lopp! 🙂

Hallå där!…

…Joakim Magnusson, journalist, löpare och författare. Du har skrivit boken Nili är gänget – en norrbottnisk fotbollssaga, kan du berätta om projektet?
– Jag funderade på att skriva en bok om Nilivaara redan för många år sedan. Tanken var från början att dokumentera klubbens fotbollshistoria för medlemmarnas skull. Men projektet växte. Jag upptäckte att berättelsen om Nilivaara också var en berättelse om Kainulasjärvi, Lombia och Notviken. Det blev till slut en väldigt bred och underhållande fotbollsresa. Jag har läst en massa tidningsurklipp och intervjuat gamla spelare och nu känns det fantastiskt att boken äntligen är klar.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag hoppas förstås att alla som har spelat med eller mot Nilivaara ska vilja läsa boken. Det är en riktig nostalgitripp och jag hoppas att igenkänningsfaktorn ska vara mycket hög. Jag brukar säga att boken passar alla som gillar fotboll, nostalgi och Norrbotten.

Vad har varit det roligaste under den här resan?
Det roligaste var att få ringa upp gamla målvakter och målkungar som var i ropet för 50 år sedan och prata gamla fotbollsminnen. Alla blev glada, och kanske lite förvånade, över att någon var intresserad och ville lyssna. Ibland var det någon som sa: ”Nä, jag har inte tid”. Sedan pratade de på om allt möjligt en lång stund ändå.

Boken släpptes av Sivart förlag idag, på självaste skottdagen, 29 februari. Vad händer framöver?
Nu går boken att köpa hos de stora nätbokhandlarna men kommer också att finnas på Kulturmuseet i Gällivare, hos Butiken i Vettasjärvi och på Kiruna bokhandel bland annat. Den 8-9 mars kör vi en liten turné till Stora Coop i Gällivare och Träffpunkten i Nilivaara. Där blir det försäljning och signering.

Vi önskar Joakim stort lycka till med boklanseringen!

Tillbakablick på löparhösten!

Februari, och vi nöter på i löp- och skidspåret! Fint då med en återblick på några av höstens löparpärlor innan säsongen 2024 drar igång!

Ultra-/traillöpning i Dalarna
I augusti var det dags för en numera närmast traditionsenlig helg i Dalarna med fina traillopp i fädrens spår. Joakim Magnusson inledde med Trailvasan 10 på fredagskvällen och förbättrade sin fjolårstid på sträckan när han sprang in på 51.25.

På lördagen gjorde Sigrid Josefsson sin femte start på Ultravasan 45. 4.08.27 var en förbättring med ca 5 minuter från 2022 och hon sprang med det in som 14:e dam.

Härlig energi hos hejaklacken och en finfin helg! 🙂

Halvmara längs Klarälven
Sista lördagen i september arrangerades Klarälvsloppet, en halvmara från Forshaga till Karlstad. Loppet var en del i en hel helg med lopp på både cykel och rullskidor (längsta sträckan 90 km) längs den gamla banvallen Klarälvsbanan. Sigrid Josefsson sprang in på en fjärdeplats på 1.36.03, vilket var hennes snabbaste halvmara på många år. Ett roligt arrangemang i strålande höstsol!

Finspring i Rådalunken
I mitten av oktober anordnades så den klassiska Rådalunken i Lidköping. Nilivaara IS representerades dagen till ära av Vidar Josefsson som sprang sitt längsta lopp hittills i löparkarriären, 2 km, och Joakim Magnusson, som tog sig an 6 km i skogarna runt Rådåsgården.

Energiruset i Karlstad
Säsongsavslutningen i Värmland blev en härlig tur i IF Götas Energiruset. Sigrid och Vidar Josefsson sprang 2 km på pigga ben i pannlampans sken.

Nu springer NIS vidare i 2024, och ser främst fram emot en historisk händelse på tema fotboll på skottdagen, 29 februari!

13:e maran sub 3 timmar!

Trots avsaknad av täta lopprapporter har det tävlats i löpspåret de senaste månaderna. Daniel Larsson har haft en fin maratonhöst med två starka prestationer, i Göteborg och Chicago. Även om tider inte är allt i löpningen så lyfter vi högt på hatten för mara nr 13 i raden av sub 3-prestationer!

I september, i kölvattnet av uppskjutna lopp på grund av pandemin, avgjordes äntligen Göteborgsvarvet Marathon, för att fira Göteborg 400 år. Daniel Larsson sprang in på 2.59.58, vilket gav honom en 79:e plats i det månghövdade startfältet.

Daniel följde upp den fina prestationen med att springa sin trettonde raka mara under 3 timmar i Chicago Marathon i oktober. Tiden 2.53.49 var dessutom bara 53 minuter bakom Kelvin Kiptum som satte nytt världsrekord på marathondistansen med 2.00.35 i samma lopp!

Vi hejar på för snabb mara nr 14, 2024! Ps. Daniels löpning kan du följa på hans Instagramkonto: @daniellarsson70

Loppkavalkad under sommaren!

Löparsommaren 2023 har bjudit på gott och blandat i tävlingssvängen. Som den första helt vanliga tävlingssäsongen efter pandemin har flera lopp känts lite extra efterlängtade. Nilivaara IS gäng har sprungit lopp över hela landet och utanför Sveriges gränser med den äran! Här ett urval!

Vi inleder med en seger, för Hans Turtola i 6 juni-loppet i Vittangi på Nationaldagen. Han sprang hem klassen M 7.5 km på 29.07. Grattis!

På Närkeslätten avgjordes Semesterhalvmaran i LK Gränslösts regi i början av juli. Sigrid Josefsson sprang in på1.43.33, nöjd efter ett kortare sjukdomsuppehåll under veckorna innan. Alltid lika trevligt arrangemang på Torp, med barnlopp, millopp och halvmara, som lockade ca 140 löpare totalt.

Löpare som spurtar förbi pojke som står och hejar.

Även Riddarsprånget i Hova avgjordes i juli, med tre blåvita löpare på startlinjen i stundtals ösregn. 😀 Vidar och Agnes Josefsson sprang miniloppet över 500 m och Joakim Magnusson sprang 10 km på tiden 46.58.

Klassiska Bifurkationslöpet i Tärendö gick av stapeln fredagen den 21 juli, Daniel Larsson löpte in som 2:a i herrklassen, efter sin namne från Överkalix IF, på 37.25.

DXR-Dundret Extreme Running, avgjordes i slutet av augusti. Där sprang Göte Josefsson 10 km-banan, och sprang i mål på 1.05.26.

Hans Turtola tog sig an Myrsyran 2023 (8-12km) i början av september och kämpade sig in på en sjätteplats efter otaliga blöthål i ”härkterräng”. Starkt jobbat!

Fler lopprapporter på ingång, till dess tränar vi vidare mot nya mål!

Foto: Privat.

Säsongen 2023 – våren!

Flitigt tävlande under året har resulterat i många fina prestationer! NIS har representerats i små som stora lopp i norr och söderut. Här en kort summering av säsongsinledningen!

Klassisk halvmara och mara

Luleå Stadsmaras halvmara avgjordes traditionsenligt i maj med flera blåvita löpare på språng. Carola Vånsjö vann klassen K50 med 1.49.29. Hans Turtola, 1.27.20, och Morgan Carlsson, 1.30.31, var 6:a respektive 8:a i M40. Christer Edlund blev 3:a i M50 på 1.32.45 och Peter Wagnsjö blev 2:a i M60 på 1.34.41. Starkt jobbat!

Klassiska Stockholm Marathon sprangs första helgen i juni. Peter Wagnsjö sprang in på 3.43.31 och Carola Vånsjö på 4.34.28. Härligt!

Springtime och nationaldagslöpning

I södra Sverige rullade tävlingssäsongen igång i slutet av april med Springtime Mariestad den 29 april där Joakim Magnusson noterade 47,26 på milen.

I sin första tävling för säsongen vann Sigrid Josefsson Bjurtjärnsloppet utanför Storfors på nationaldagen. Hon sprang fem kilometer på 20,52 och var en minut före tvåan. Det var dessutom nytt banrekord! Trean Annika Kihlström från Kristinehamn hade hittills vunnit samtliga upplagor av Bjurtjärnsloppet. Grattis Sigrid!

Fokus i juni var därefter förstås på föreningens egna tävling, Niliterrängen!

Läs resultatlistan från Niliterrängens 40-årsjubileum här!

Löpare i Niliterrängen 2023.
Foto: Vittangi Sportklubb.

Nu är det dags för Niliterrängen! – Vanliga frågor & svar!

Lördagen 17 juni, snart är det dags! Med bara några timmar kvar till den 40:e starten av Niliterrängen svarar vi här på några vanliga frågor om allt från skoval till efteranmälan. Välkomna till Nilivaara!

Jag har ännu inte anmält mig, hur gör jag då?
Efteranmälan kan göras via telefon, 076-800 29 75, eller på plats på tävlingsdagen, senast en timme före start. Tänk på att vara ute i god tid om du anmäler dig på tävlingsdagen! (Obs! Endast kontant betalning) Här hittar du inbjudan med info om sträckor och klasser m.m.

Hur ser banorna ut?
Banorna är välpreparerade och utmärkta med pilar, snitslar och skyltar. I dagsläget är banorna torra, och eftersom underlaget är mestadels skogsstig är banorna inte särskilt regnkänsliga. Läs mer om banorna här!

Vilka skor ska jag springa i?
Välj ett par som du trivs i. Vanliga löparskor med hyggligt grepp fungerar utmärkt. Du behöver inte ha särskilda terräng- eller orienteringsskor.

Finns det vätskekontroller längs banan?
Ja, på sträckorna 5, 10 och 30 km finns flera vätskekontroller med sportdryck och vatten längs banan. För 800 m, 1,5 km och 3 km finns vätska vid målgång.

Finns det duschmöjligheter?
Ja, omklädningsrum, dusch och bastu finns på tävlingsplatsen.

När sker prisutdelningen?
Prisutdelning sker efter målgång, cirka kl.15. OBS! 800-meterslöparna får sina priser direkt efter sin målgång.

Som vanligt får alla fullföljande deltagare pris och medalj från Jokkmokkstenn.

Banbeskrivningar!

Nu finns banbeskrivningarna för Niliterrängen & Lapplands Långlopp att ta del av, för dig som är nyfiken på underlag, kupering och skyltning eller kanske vill ha hjälp att välja distans.:) Samtliga sträckor har start och mål på Nilivallens fotbollsplan!

Lapplands Långlopp 30 km
Lapplands Långlopp är 30 km på en envarvsbana i varierande norrländskt skogslandskap. Det är ingen obanad terräng men en teknisk bana. Större delen, 19000 meter, utgörs av naturstigar. 8600 meter löps på skogsbilvägar. Två korta sträckor (700 och 1700 meter) går på asfalt. Allt för att få ihop ett helt och omväxlande varv. En del kortare sträckor är fast gräsunderlag. Det finns några slakmotor och några kraftigare stigningar, men inga branter. Banan kan sägas ha en löpvänlig profil. Sammantaget, med allt från omväxlande terräng, underlag och profil, till den långa sträckan, utgör loppet en rejäl utmaning men också en fin naturupplevelse för både elitlöpare och motionärer. Längs banan finns åtta bemannade kontroller med vatten och sportdryck, efter ungefär var 3,5:e km. Var femte kilometer finns kilometermarkering.

800 m
Åttahundrametersbanan går över gräs- och jordplanen, in på fritidsområdet. Efter en runda där löper man på gräsvallen ovanför jordplanen. När man kommer ner från vallen springer man mot landsvägen, och svänger och rundar gräsplanen utanför staketet. Sista rakan mot mål spurtar man innanför staketet. Banan är skyltad med 800m-skyltar/pilar samt röda och gula koner.

1,5 km och 3 km
1,5km-banan passerar först över fritidsområdet och går sedan huvudsakligen på skogsstigar. Banan är markerad med 1,5km-skyltar/pilar samt med blåa snitslar och markeringar på träd. Banan har några backar, men är i övrigt relativt lättlöpt. Målgången är runt gräsplanen på utsidan av staketet. Sista rakan mot mål spurtar man innanför staketet. De som ska tävla på 3 km springer 1,5:an två varv.

5 km och 10 km
5km-banan går huvudsakligen på skogsstigar. Några kortare partier är fast gräsunderlag. Banan är kuperad och tuff. Det växlar mellan flacka partier och lättare och kraftigare, längre eller kortare motlut. Ungefär en kilometer före mål finns en lång och seg backe där konditionen verkligen kan sättas på prov. Banan är markerad med 5km-skyltar/pilar och rödvita snitslar. De som ska tävla på 10 km springer 5:an två varv.