Banbeskrivningar!

Skogsstig med en rödvit snitsel i ett träd på sidan om stigen.

Nu finns banbeskrivningarna för Niliterrängen & Lapplands Långlopp att ta del av, för dig som är nyfiken på underlag, kupering och skyltning eller kanske vill ha hjälp att välja distans.:) Samtliga sträckor har start och mål på Nilivallens fotbollsplan!

Lapplands Långlopp 30 km
Lapplands Långlopp är 30 km på en envarvsbana i varierande norrländskt skogslandskap. Det är ingen obanad terräng men en teknisk bana. Större delen, 19000 meter, utgörs av naturstigar. 8600 meter löps på skogsbilvägar. Två korta sträckor (700 och 1700 meter) går på asfalt. Allt för att få ihop ett helt och omväxlande varv. En del kortare sträckor är fast gräsunderlag. Det finns några slakmotor och några kraftigare stigningar, men inga branter. Banan kan sägas ha en löpvänlig profil. Sammantaget, med allt från omväxlande terräng, underlag och profil, till den långa sträckan, utgör loppet en rejäl utmaning men också en fin naturupplevelse för både elitlöpare och motionärer. Längs banan finns åtta bemannade kontroller med vatten och sportdryck, efter ungefär var 3,5:e km. Var femte kilometer finns kilometermarkering.

800 m
Åttahundrametersbanan går över gräs- och jordplanen, in på fritidsområdet. Efter en runda där löper man på gräsvallen ovanför jordplanen. När man kommer ner från vallen springer man mot landsvägen, och svänger och rundar gräsplanen utanför staketet. Sista rakan mot mål spurtar man innanför staketet. Banan är skyltad med 800m-skyltar/pilar samt röda och gula koner.

1,5 km och 3 km
1,5km-banan passerar först över fritidsområdet och går sedan huvudsakligen på skogsstigar. Banan är markerad med 1,5km-skyltar/pilar samt med blåa snitslar och markeringar på träd. Banan har några backar, men är i övrigt relativt lättlöpt. Målgången är runt gräsplanen på utsidan av staketet. Sista rakan mot mål spurtar man innanför staketet. De som ska tävla på 3 km springer 1,5:an två varv.

5 km och 10 km
5km-banan går huvudsakligen på skogsstigar. Några kortare partier är fast gräsunderlag. Banan är kuperad och tuff. Det växlar mellan flacka partier och lättare och kraftigare, längre eller kortare motlut. Ungefär en kilometer före mål finns en lång och seg backe där konditionen verkligen kan sättas på prov. Banan är markerad med 5km-skyltar/pilar och rödvita snitslar. De som ska tävla på 10 km springer 5:an två varv.