Hallå där!…

…Joakim Magnusson, journalist, löpare och författare. Du har skrivit boken Nili är gänget – en norrbottnisk fotbollssaga, kan du berätta om projektet?
– Jag funderade på att skriva en bok om Nilivaara redan för många år sedan. Tanken var från början att dokumentera klubbens fotbollshistoria för medlemmarnas skull. Men projektet växte. Jag upptäckte att berättelsen om Nilivaara också var en berättelse om Kainulasjärvi, Lombia och Notviken. Det blev till slut en väldigt bred och underhållande fotbollsresa. Jag har läst en massa tidningsurklipp och intervjuat gamla spelare och nu känns det fantastiskt att boken äntligen är klar.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag hoppas förstås att alla som har spelat med eller mot Nilivaara ska vilja läsa boken. Det är en riktig nostalgitripp och jag hoppas att igenkänningsfaktorn ska vara mycket hög. Jag brukar säga att boken passar alla som gillar fotboll, nostalgi och Norrbotten.

Vad har varit det roligaste under den här resan?
Det roligaste var att få ringa upp gamla målvakter och målkungar som var i ropet för 50 år sedan och prata gamla fotbollsminnen. Alla blev glada, och kanske lite förvånade, över att någon var intresserad och ville lyssna. Ibland var det någon som sa: ”Nä, jag har inte tid”. Sedan pratade de på om allt möjligt en lång stund ändå.

Boken släpptes av Sivart förlag idag, på självaste skottdagen, 29 februari. Vad händer framöver?
Nu går boken att köpa hos de stora nätbokhandlarna men kommer också att finnas på Kulturmuseet i Gällivare, hos Butiken i Vettasjärvi och på Kiruna bokhandel bland annat. Den 8-9 mars kör vi en liten turné till Stora Coop i Gällivare och Träffpunkten i Nilivaara. Där blir det försäljning och signering.

Vi önskar Joakim stort lycka till med boklanseringen!